Test Bank for Governing States and Localities 6th Edition by Kevin B. Smith

 

Test Bank for Governing States and Localities 6th Edition by Kevin B. Smith

Chapter 1: Introduction to State and Local Government: They Tax Dogs in West Virginia, Don’t They?

Test Bank

Multiple Choice

1. What percentage of 18- to 29-year-olds voted in the 2012 presidential election?

a. 25

b. 45

c. 65

d. 85

Ans: B

Answer Location: Introduction to State and Local Government

Learning Objective: 1-5: Summarize

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

2. Money for public universities comes from ______.

a. public funds and grants

b. tuition and grants

c. tuition and public funds

d. public funds only

Ans: C

Answer Location: Introduction to State and Local Government

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

3. As funding for public universities has decreased, enrollment of foreign students has ______.

a. increased

b. decreased

c. stayed the same

d. been eliminated

Ans: A

Answer Location: Introduction to State and Local Government

Learning Objective: 1-3: Describe

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

4. What percentage of K–12 students attend public school?

a. 95 percent

b. 90 percent

c. 70 percent

d. 65 percent

Ans: B

Answer Location: The Impact of State and Local Government on Daily Life

Learning Objective: 1-3: Describe

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

5. ______ governments operate most K–12 public schools.

a. Local

b. County

c. State

d. Federal

Ans: A

Answer Location: The Impact of State and Local Government on Daily Life

Learning Objective: 1-3: Describe

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

6. The primary purpose of state and local government is to provide services to ______.

a. the federal government

b. other states

c. their population

d. students

Ans: C

Answer Location: The Impact of State and Local Government on Daily Life

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

7. Fire departments are primarily run by ______ governments.

a. local

b. county

c. state

d. federal

Ans: A

Answer Location: The Impact of State and Local Government on Daily Life

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

8. The comparative method of analysis uses ______ and ______ as the basis for systematic explanation.

a. comparisons, differences

b. similarities, differences

c. similarities, comparisons

d. differences, data

Ans: B

Answer Location: The Comparative Method in Practice

Learning Objective: 1-2: Discuss

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

9. Variance is another word for ______.

a. similarities

b. comparison

c. analysis

d. difference

Ans: D

Answer Location: The Comparative Method in Practice

Learning Objective: 1-2: Discuss

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

10. Governments at each level have basic ______ that make comparisons possible.

a. similarities

b. differences

c. attributes

d. variance

Ans: A

Answer Location: The Comparative Method in Practice

Learning Objective: 1-2: Discuss

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

11. The price of soda in different states may vary due to ______.

a. variations in the tax rate

b. the value of the dollar

c. the fact that some people really like soda

d. the Great Recession

Ans: A

Answer Location: The Comparative Method in Practice

Learning Objective: 1-2: Discuss

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

12. ______ is the most populous state in the United States.

a. Texas

b. New York

c. California

d. Florida

Ans: C

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

13. The ______ makeup of a state is likely to influence attitudes about social welfare programs.

a. historical

b. variation

c. population

d. sociodemographic

Ans: D

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

14. States with older populations face ______ demand for education spending.

a. equal

b. more

c. less

d. no

Ans: C

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

15. Cartograms use things such as ______ rather than space to represent areas on a map.

a. topography

b. population

c. colors

d. textures

Ans: B

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-2: Discuss

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

16. New Mexico is an example of a state with ______ population and ______ amount of geographic space.

a. an average, a large

b. a small, an average

c. a large, an average

d. a small, a large

Ans: D

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

17. General attitudes and beliefs about government are involved in a state’s ______.

a. personality

b. political culture

c. sociodemographics

d. topography

Ans: B

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

18. ______ and ______ about government make up a state’s political culture.

a. Attitudes, beliefs

b. Beliefs, trust

c. Sociodemographics, attitudes

d. Population, beliefs

Ans: A

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

19. Elazar argues that political culture stems from a state’s ______.

a. tax rate

b. income

c. gross domestic product

d. settlement history

Ans: D

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

20. There were ______ distinct type(s) of settlers in the United States, according to Elazar.

a. one

b. two

c. three

d. four

Ans: C

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

21. Which of the following is an example of a moralistic state?

a. Nebraska

b. Wisconsin

c. Texas

d. Wyoming

Ans: B

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

22. Individualistic states believe participation in politics is for ______ reasons.

a. business

b. community

c. individual

d. social

Ans: C

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

23. ______ political cultures do not see a role in politics for amateurs.

a. Progressive

b. Traditionalistic

c. Moralistic

d. Individualistic

Ans: D

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

24. States with more female state legislators tend to be ______.

a. conservative

b. individualistic

c. moralistic

d. traditionalistic

Ans: C

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

25. States that value leaving political decisions to elites are likely to have ______ female legislators.

a. fewer

b. more

c. the same amount

d. no

Ans: A

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

26. In traditionalistic states, politics is for ______.

a. everyone

b. women

c. elites

d. progressives

Ans: C

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

27. Traditionalistic states are often ______.

a. large

b. populous

c. urban

d. rural

Ans: D

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

28. The political culture associated with the American South is ______.

a. traditionalistic

b. moralistic

c. individualistic

d. conservative

Ans: A

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

29. The two political cultures that stress personal opportunity are ______ and ______.

a. individualistic, progressive

b. individualistic, moralistic

c. traditionalistic, moralistic

d. traditionalistic, individualistic

Ans: D

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

30. Policy change and innovation are most often found in ______ states.

a. traditionalistic

b. conservative

c. moralistic

d. individualistic

Ans: C

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

31. ______ states tend to spend the least money on education.

a. Traditionalistic

b. Progressive

c. Moralistic

d. Individualistic

Ans: A

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

32. Individualistic cultures believe governments should ______.

a. preserve the status quo

b. be service providers

c. promote the public interest

d. be policy innovators

Ans: B

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

33. ______ states have the most competitive political parties.

a. Moralistic

b. Individualistic

c. Traditionalistic

d. Progressive

Ans: A

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

34. Regional economic differences influence tax burdens, public services, and ______.

a. geography

b. agriculture

c. topography

d. policy priorities

Ans: D

Answer Location: Economy

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

35. Texas spends comparatively less time and energy preparing for ______ than does California.

a. hurricanes

b. fires

c. earthquakes

d. tornados

Ans: C

Answer Location: Geography and Topography

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

36. ______ states have significant difficulties arranging school transportation.

a. Small, rural

b. Large, rural

c. Small, urban

d. Large, urban

Ans: B

Answer Location: Geography and Topography

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

37. The biggest roadblock on the road to policy action in most states is ______.

a. partisanship

b. weak leadership

c. lack of funds

d. overregulation

Ans: C

Answer Location: Laboratories of Democracy

Learning Objective: 1-3: Describe

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

38. Which of the following is NOT regulated by government?

a. teacher certification

b. curriculum requirements

c. safety standards

d. parental involvement in schools

Ans: D

Answer Location: Laboratories of Democracy

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

39. The Great Recession in the United States happened in ______.

a. 2000–2001

b. 2002–2003

c. 2008–2009

d. 2009–2010

Ans: C

Answer Location: Laboratories of Democracy

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

40. The mix of the age and ethnicity of a state, or its ______, can impact its politics.

a. socioeconomic status

b. sociodemographics

c. variance

d. population

Ans: B

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

41. Which of the following is NOT an issue for states and localities?

a. population increases

b. population decreases

c. international relations

d. decreased tax revenue

Ans: C

Answer Location: Conclusion

Learning Objective: 1-5: Summarize

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

42. New Jersey has strong ______.

a. local governments

b. national ties

c. republican culture

d. moralistic history

Ans: A

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

43. ______ states have the most fragmented political culture.

a. Moralistic

b. Individualistic

c. Traditionalistic

d. Progressive

Ans: B

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

44. What percentage of American college students attend public universities?

a. 40 percent

b. 50 percent

c. 60 percent

d. 70 percent

Ans: D

Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

45. What is devolution?

a. the process of taking power away from the states and giving it to the federal government

b. the process of taking power away from the federal government and giving it to the states

c. the promotion of new ways to solve old, high-profile problems

d. the states’ dependence on the federal government to stay fiscally solvent

Ans: B

Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government

Learning Objective: 1-3: Describe

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

46. Using similarities and differences between states as the basis for systematic explanation is known as the ______.

a. Socratic method

b. pluralistic method

c. state-focused method

d. comparative method

Ans: D

Answer Location: The Comparative Method in Practice: Yes, They Really Do Tax Dogs in West Virginia

Learning Objective: 1-2: Discuss

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

47. Which of the following make up a population’s sociodemographics?

a. age, education, and income

b. age, gender, and income

c. age, size, and ethnicity

d. age, income, and gender

Ans: C

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

48. Moralistic political culture is most commonly found in the ______ part of the United States.

a. northern and middle

b. southern

c. western

d. metropolitan

Ans: A

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

49. Traditionalistic states tend to be those with ______ as the main economic activity.

a. technology

b. agriculture

c. manufacturing

d. entertainment

Ans: B

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

50. Moralistic states tend to view government as ______.

a. business focused

b. individualized

c. cooperative

d. elite

Ans: C

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

True/False

51. Older Americans tend to vote at higher rates than younger ones.

Ans: T

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

52. The Great Recession of 2008–2009 caused public college tuition to go down.

Ans: F

Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

53. Private university students take out more student loans, on average, than public university students do.

Ans: T

Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

54. State and local governments regulate water and sewer systems.

Ans: T

Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life

Learning Objective: 1-1: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

55. State and local governments are bound by the basic rules of the Constitution.

Ans: T

Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government

Learning Objective: 1-3: Describe

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

56. Moralistic states have the lowest voter turnout.

Ans: F

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

57. There are many female legislators in Kentucky.

Ans: F

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

58. Geography can influence the cost of college.

Ans: T

Answer Location: Geography and Topography

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

Short Answer

59. ______ is the process of taking power and responsibility away from the federal government and giving it to the states.

Ans: Devolution

Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

60. Louis Brandeis described states’ ability to experiment with policy as ______.

Ans: laboratories of democracy

Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government

Learning Objective: Knowledge

Cognitive Domain: 1-1: Identify

Difficulty Level: Easy

61. ______ is an example of a federal city.

Ans: Washington, D.C.

Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government

Learning Objective: 1-3: Describe

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

62. The difference between units of analysis on a particular measure is known as ______.

Ans: variance

Answer Location: The Comparative Method in Practice: Yes, They Really Do Tax Dogs in West Virginia

Learning Objective: 1-2: Discuss

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

63. Sociodemographics consist of a population’s size, age, and ______.

Ans: ethnicity

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

64. ______ cultures view politics as a means to achieve the good.

Ans: Moralistic

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Knowledge

Difficulty Level: Easy

65. The shared attitudes and beliefs about government are ______.

Ans: political culture

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

66. ______ cultures view politics as a means to achieve individual goals.

Ans: Individualistic

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

67. Vermont is a good example of a state with ______ political culture.

Ans: moralistic

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Application

Difficulty Level: Difficult

68. The political culture that emphasizes maintaining the existing social order is ______.

Ans: traditionalistic

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Application

Difficulty Level: Difficult

Essay

69. Discuss the main differences between the three political cultures in the United States.

Ans: Answers may vary.

Answer Location: Culture and History

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Analysis

Difficulty Level: Difficult

70. How do variations in geography and topography affect policy?

Ans: Answers may vary.

Answer Location: Geography and Topography

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Analysis

Difficulty Level: Difficult

71. What is devolution, and how has it affected state policymaking?

Ans: Answers may vary.

Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Application

Difficulty Level: Difficult

72. What are some of the factors that influence college tuition rates?

Ans: Answers may vary.

Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Comprehension

Difficulty Level: Medium

73. What is the comparative method of analysis, and what are the benefits of its use?

Ans: Answers may vary.

Answer Location: The Comparative Method in Practice: Yes, They Really Do Tax Dogs in West Virginia

Learning Objective: 1-2: Discuss

Cognitive Domain: Analysis

Difficulty Level: Difficult

74. How do a state’s sociodemographics influence its policies?

Ans: Answers may vary.

Answer Location: Sociodemographics

Learning Objective: 1-4: Identify

Cognitive Domain: Analysis

Difficulty Level: Difficult

    • Posted: 8 days ago
    Test Bank for Governing States and Localities 6th Edition by Kevin B. Smith

    Purchase the answer to view it

    blurred-text
    Save time and money!
    Our teachers already did your homework, use it!